Mladí skrášlia priestor. Po svojom

13.10.2009 Prešov

Mesto Prešov opäť ponúka mladým ľuďom možnosť výtvarne sa prejaviť na verejných plochách.
V spolupráci s hlavným architektom mesta, ktorý vytypoval vhodné priestory pre legálne sprejovanie, budú môcť počas najbližšieho víkendu mladí sprejeri ukázať svoj talent. Zápisné z akcie navyše pôjde na nákup mladých stromčekov, ktoré budú vysádzané na najväčšom prešovskom sídlisku.

Po pozitívnej odozve zo strany mladých i verejnosti na pilotnú legálnu sprejerskú akciu spred leta tohto roku, ktorá mala okrášliť okolie hlavnej autobusovej stanice v Prešove, sa vedenie mesta rozhodlo opäť podporiť mladých undergroundových umelcov. Počas najbližšieho víkendu (16. -18.10.2009) budú môcť mladí sprejeri presvedčiť, že graffiti je skutočným umením a nie len čmáraninami, ktoré vandalsky ničia plochy budov.

Akcia s názvom „Po svojom“ však má aj širší podtext. Každý zo zúčastnených výtvarníkov prispeje na skrášlenie mesta symbolickým zápisným, ktorým si zároveň dočasne „prenajme“ vyčlenenú plochu na sprejovanie. Zápisné, ktoré mladí pred akciou zaplatia, bude použité na nákup mladých stromčekov. Tie budú vysadené na najväčšom prešovskom sídlisku – na Sekčove. Okrem moderného umenia tak vďaka mladým Prešovčanom pribudne na sídlisku zeleň.
Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región